Održavanje stolarije

Održavanje stolarije

Jednostavnim i laganim održavanjem SUNCE prozora i vrata Vaša stolarija će nastaviti da svojom efikasnošću pruža dugotrajnu toplotu vašem domu, ali i da mami poglede svojom elegancijom.

Održavanje prozora

Kako bi obezbedili da vaša SUNCE vrata i prozori dugo ostanu funkcionalna i ujedno zadrže svoju lepotu i atraktivnost, jednom godišnje trebalo bi proveriti njeno stanje. Svi kupci SUNCE stolarije znaju da se ona lako održava i da je potrebno posvetiti samo malo vremena kako bi prozori i vrata nastavili da idealno funkcionišu.

odrzavanje

U našim salonima prodaje u Kragujevcu, Beogradu, Jagodini, Aranđelovcu i Požarevcu možete kupiti i veoma povoljan set za održavanje PVC stolarije koji čini pasta za poliranje PVC przora, sredstvo za dihtunge, sprej za okov prozora i krpa.

Održavanje vrata

Aluminijumska i PVC vrata su takođe jednostavna za održavanje. Dovoljno je da ih povrmeno ili po potrebi obiršete mokrom krpom. Aluminijum je veoma otporan na atmosferse uticaje, a vrata štiti i sloj plastificirane boje kojom su obložena. Zato je kao i kod PVC prozora važno da ih ne grebete mrežicom za ribanje ili jakim hemijskim, abrazivnim sredstvima. Dovoljan je blagi deterdžent i topla voda.

Skidanje zaštitnih traka sa profila

Veoma je važno da nakon ugradnje vrata i prozora, i obrade ivice zidova (špaletni) uklonite zaštitne trake sa profila. U suprotnom se može dogoditi da se one pod uticajem visokih i niskih temperatura istope i postanu teške za skidanje. U slučaju da se to dogodi nemojte pokušavati da sastružete trake oštrim predmetima jer možete oštetiti zaštitnu boju. Natopite krpu mlaku vodu u koju ste ubacili bikarbonu sodu, nanesite na mesto i sačekajte da deluje minut-dva. Zatim pažljivo skinite trake.

Skidanje nalepnice sa stakla

Nakon montaže prozora uklonite i etikete sa oznakom stakla. Nalepnice možete lako skinuti sa stakla uz pomoć tople vode. Natopite krpu toplom vodom, zatim natapkajte krpom nalepnicu nekoliko puta dok cela nalepnica ne postane natopljena vodom. Nakon nekoliko minuta etiketu ćete jednostavno odlepiti, a eventualni ostatak na staklu mnogo lakše ukloniti krpom. Nema potrebe da koristite agresivna hemijska sredstva ili špahlicu za skidanje etikete, jer ćete ogrebati odnosno oštetiti staklo. 

Provetravanjem protiv kondenzacije

Kako bi sprečili kondenzaciju na prozorima provetravajte svoj dom nekoliko puta dnevno, posebno u toku zimskog perioda kada je ova pojava najčešća. Otvorite odjednom u potpunosti sve prozore i vrata, i u kratkom vremenu  napravite  promaju tj. potpunu razmenu vazduha u prostoriji bez gubitka toplote u zidovima i nameštaju, kako bi se nakon toga brže povratla željena temperatura vazduha u prostoriji. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grejanje tokom provetravanja. Pokušajte postići 'poprečno provetravanje' što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj kako bi nastala promaja. Na taj način vlažni vazduh iz prostorije se meša sa svežim, suvim vazduhom spolja, i smanjuje mogućnost nastanka kondenzacije. Provetravanje treba da bude češće u prostorijama u kojima je isparavanje vode veće (kupatilo, kuhinja...)

Kako održavati PVC stolariju

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!