Društvena odgovornost

Društvena odgovornost

Društvena odgovornost za SUNCE predstavlja način poslovanja. Kompanija SUNCE je dobitnik Evropske i više nacionalnih nagrada za društveno odgovorno poslovanje i korporativnu filantropiju. Smatramo da je naš cilj, kao neraskidivom delu društvene zajednice, da podržimo njen razvoj i jačanje, što se posebno odnosi na ranjive socijalne kategorije.

Naša težnja da doprinesemo lokalnoj zajednici kroz različite programe fokusirana je na sledeće aktivnosti:

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

SUNCE sarađuje sa nevladinim organizacijama, udruženjima i asocijacijama osoba sa invaliditetom i sa velikim zadovoljstvom daje svoj doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima koje su osobe sa invaliditetom. SUNCE kao poslodavac bez predrasuda želi da bude primer drugim kompanijama i da ih ohrabri u angažovanju osoba sa invaliditetom.

Zaštita životne sredine - Program

Saznajte više o vodi?u OVDE Kroz program “GenijEnergije” SUNCE radi na širenju informacija o značaju efikasnog korišćenja energije i ograničenih prirodnih resursa. SUNCE stolarija ima jaku ekološku konponentu, zato smatramo da je naš zadatak i da kontinuiranim informisanjem o načinima uštede energije utičemo na očuvanje životne sredine. Program "GenijEnergije" je kao primer dobre prakse naveden u "Vodiču za odgovorno preduzetništvo" u okviru projekta "Odgovorno poslovanje u malim i srednjim preduzećima".
Saznajte više o vodi?u OVDE

Program stručne prakse za studente

Više o programu možete saznati na stranici Program Program pomoći mladim diplomcima fakulteta da steknu radno iskustvo i upoznaju svet rada organizuje se u SUNCU i nekoliko puta godišnje. U okviru prakse studenti se upoznaju sa poslovanjem u modernom preduzetničkom okruženju. Studentima je u SUNCU omogućeno usavršavanje i sticanje prakse, kao i izrada studija slučaja, seminarskih, diplomskih i drugih akademskih radova.

Sponzorisanje Dečijeg doma “Mladost”, škola i obdaništa

SUNCE kroz finansiranje najrazličitijih aktivnosti pomaže i najmlađe. U SUNCE prozorima ogledaju se osmesi mnogobrojnih mališana iz kragujevačkih škola, obdaništa i doma. Kroz program “SUNCE za svetliju budućnost” koji je dobio Evropsku nagradu za društvenu odgovornost, omogućavamo i radnu praksu studentima iz hraniteljski porodica i Dečijeg doma Mladost i mladima u teškim životnim okolnostima.

Dan devojčica (Girl's day)

Kompanija SUNCE Marinković učestvovala je 26.aprila 2012. gopdine u manifestaciji "Dan devojčica" koja se održavala u 23 grada Srbije i 57 preduzeća. Kompaniju SUNCE posetilo je 10 učenica završnih razreda osnovne škole "Rada Miljković" iz Jagodine. One su imale priliku da vide kako posluje moderno preduzeće i da steknu konkuretna iskustva na radnim mestima na kojima su zaposlene žene u kompnaiji SUNCE: To su radna mesta iz oblasti prodaje, upravljanja kvalitetom i bezbednost na radu, proizvodnja, računovodstvo, finansije, administracija, marketing i ljudski resursi. Manifestaciju "Dan devojčica" sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa projektom "Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu" koju realizuje GIZ (Organizacija za međunarodnu saradnju SR Nemačke) u partnerstvu sa MInistarstvom prosvete i Ministarstvom omladine i sporta RS.

Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi

Kompanija SUNCE učestvovala je u programu "Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja preduzeća u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi" u organizaciji UNIDO. Program se odnosio na uvođenje brojnih poboljšanja u procese vezane za zaštitu životne sredine, produktivnosti i upravljanja radnim okruženjem. Projekat je bio veoma uspešan o čemu govori i činjenica da je urađena i studija slučaja objavljena od strane UNIDO.

Jedan od ciljeva CSR koncepta kompanije SUNCE je da bude i primer drugim kompanijama i poslodavcima, i širi ideju da je samo društveno odgovoran biznis dobar biznis.

Kompanija SUNCE Marinković dobitnik VIRTUS nagrade za korporativnu filantropiju

Na svečanosti održanoj 03.decembra 2011. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije kompaniji SUNCE Marinković dodeljena je nagrada za korporativnu filantropiju u kategoriji malih i srednjih preduzeća za 2011. godinu. Vladimiru Marinkoviću izvršnom direktoru kompanije SUNCE nagradu je uručila ambasadorka SAD u Srbiji NJ.E. Meri Vorlik. Kako je navedeno u obrazloženju žirija, kompanija Sunce Marinković d.o.o. nagrađena je za posvećenost edukaciji zaposlenih i partnera, pružanju jednakih šansi kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za pokazano interesovanje za energetsku efikasnost, podršku Dečjem domu Kragujevac, Crkvi i manastirima, pomoć izgradnji opštine Pivara, kao i sveukupnu uključenost u rešavanje problema u zajednici.

Najznačajnije aktivnosti


Kompanija SUNCE Marinković je u 2015. godini donacijom pomogla Društvo za celebralnu paralizu u Kragujevcu, kao i održavanje fudbalskog turnira „Dijabetes kup“ koju je organizovao Fudbalski klub „Vašarište“ iz Kragujevca za decu obolelu od dijabetesa.

Donirali smo ulazna vrata i na taj način pomogli renoviranje prostorija Dečijeg pozorišta u Kragujevcu u kome se redovno održavanju predstave za najmlađe.

Odeljenje Osnovne škole „Stevan Jakovljević“u Davidovcu kod Paraćina dobilo je mnogo bolje uslove za rad nakon donacije prozora. Učenicima ove seoske škole biće mnogo toplije i prijatnije u učionici koju krase PVC prozori. Nakon naše donacije projektu su se priključili i druge društveno odgovorne kompanije.

U toku 2014. godine nakon poplava u Obrenovcu pomogli smo renoviranje domova za dve obrenovačke porodice i donirali stolariju za obnovu Kajak kanu kluba "Zabrežje". Pomogli smo i odlazak na Specijalnu olimpijadu naših sportista iz kragujevačkog kluba "Pčelice" koji okuplja osobe sa smetnjama u razvoju.

SUNCE dobitnik Evropske nagrade za društvenu odgovornost

Kompaniji SUNCE Marinković dodeljena je prva Evropska nagrada za društvenu odgovornost u kategoriji malih i srednjih preduzeća za projekat "Sunce za svetliju budućnost". Projekat koji se realizuje u saradnji sa Biznis start up centrom i Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" iz Kragujevca, a omogućava zaposlenje i radnu praksu za mlade u nepovoljnim životnim okolnostima kao što su mladi iz hraniteljskih porodica i mladi sa invaliditetom.

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su: Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Maja Divac novinarka i urednica emisije "Evronet", Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED-a i Stephen Fish rukovodeći partner kompanije Ernst&Young u Srbiji i potpredsednik Foruma polovnih lidera. Nagradu u kategoriji velikih preduzeća dobio je B92 za akciju "Bitka za Bebe". Konkurs je podržala Evropska komisija, a sprovode je različite nacionalne CSR organizacije u 28 zemalja posebno su vrednovane partnerske inicijative, a uspeh pobedničkih projekata biće proslavljen na zajedničkoj evropskoj ceremoniji koja će biti održana u Briselu u junu u organizaciji Evropske komisije. Evropska nagrada za CSR partnerstvo se po prvi put ove godine dodeljuje u Srbiji i ima cilj da doprinese vidljivosti dobrih CSR praksi i podigne svest o pozitivnoj ulozi koju poslovni sektor može imati u društvu.

SUNCU sertifikat društvene odgovornosti

Na svečanosti održanoj u Skupštini grada Beograda 02.oktobra 2012. godine kompaniji SUNCE Marinković dodeljen sertifikat za društvenu odgovornost. Za šampione društvene odgovornosti proglašene su i kompanije Tigar, Eurobank EFG, Coca-Cola HBC i Hoclim

Dodela sertifikata obeležava kraj pilot projekta čiji je cilj uspostavljanje prvog nacionalnog sertifikata za društvenu odgovornost. Nakon konkursa, pet odabranih kompanija su uz pomoć projekta i konsultanata prošle višemesečni proces sertifikacije. Kriterijumi za sertifikat obuhvataju ukupno 119 uslova svrstanih u pet različitih aspekata društveno odgovornog delovanja i uticaja: transparentan i etičan sistem vodjenja i nadziranja kompanije, fer odnos prema dobavljačima, konkurentima i kupcima, bezbedni i motivišući uslovi rada, podrška ekonomskom i društvenom razvoju lokalne zajednice, smanjenje negativnog uticaja na prirodu. „Sertifikat predstavlja nagradu za sve zaposlene, menadžment i vlasnike naše kompanije bez čijeg rada i vizije SUNCE Marinković ne bi bilo i ovog puta među najboljima“, izjavila je u govoru prilikom prijema sertifikata Aleksandra Radinović, menadžer marketinga u kompaniji SUNCE Marinković. Program CSR certifikacije podržali su USAID-a i Institut za održive zajednice (ISC), a realizovali su NALED, Smart kolektiv i BCIF.

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!