header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

KUPOVINA STOLARIJE: KAKO ODABRATI NAJBOLJU PONUDU

09.10.2017

Prozori i vrataNa tržištu je sve bolja ponuda stolarije, odnosno materijala od kojih se prave savremeni prozori. Kupci su sve bolje informisani zahvaljujući Internetu, kao i našim vodičima o kupovini stolarije. Lako je doći do informacija o izboru kvalitetnog profila, stakla i okova, zato su nekorektni prodavci pronašli nove načine da obmanu kupce.

Drugi deo našeg Vodiča za kupovinu stolarije bavi se ponudama za zamenu stolarije, odnosno sadržajem ponuda, i načinom na koji možete doneti dobru odluku o kupovini stolarije.

Kada kupujete stolariju i birate između nekoliko ponuda od različitih firmi potrebno je da obratite pažnju na nekoliko važnih detalja kako biste bili potpuno sigurni da ste odabrali najbolju ponudu, odnosno firmu i ponudu koja vam nudi najbolji odnos kvalitet-cena:

  • DODATNI TROŠKOVI: Da li je u ponudu uključena demontaža stare stolarije, transport, PDV i montaža nove stolarije. Korektni prodavci će napomenuti da li postoje dodatni troškovi, odnosno da li postoje troškovi koje ćete imati u okviru u toku i nakon zamene stolarije. Važno je da znate da po standardnim pravilima u građevinarstvu, obrada ivica nakon zamene prozora ne ulazi u ponudu, jer ovaj posao rade građevinski radnici zidarske struke. Vrlo mali broj majstora za zamenu prozora nudi i uslugu obrade špaletni, ali vam većina može preporučiti dobre majstore/molere. Mnogi kupci ne očekuju velika oštećenja zidova prilikom skidanja stare stolarije, ali to veoma često zavisi od samog kvaliteta gradnje, vrste stare stolarije i načina na koji je montirana.

 

  • NISKOEMISIONO STAKLO: Većina proizvođača je standardizovala štedljivo niskoemisiono staklo sa argonom (Low-e staklo), međutim kako bi snizili iznos ponude neki će vam ponuditi obično dvostruko staklo (Float staklo). Pogledajte u ponudi koja je vrsta stakla navedena i tražite od prodavca pojašnjenje. Eventualna doplata za niskoemisiono staklo punjeno argonom je uglavnom mala u odnosu na uštede u energiji i novcu koje omogućava.

 

  • BROJ POZICIJA: Obratite pažnju da li je broj pozicija u ponudi isti kao što ste tražili u zahtevu. Događa se često da ponuda sadrži po 1 komad svake dimenzije prozora, pa se kupci neprijatno iznenade kada im prodavac ispostavi drastično veći račun. Do ove situacije dolazi jer je kupac tražio u zahtevu 3 ili 4 komada jedne dimenzije prozora, a u predračunu ili ponudi prodavac navede cenu samo po jedne pozicije od svih traženih.

 

  • UNUTRAŠNJE ROLETNE: Ukoliko ste tražili prozore sa unutrašnjom roletnom, proverite da li je površina prozora umanjena za veličinu unutrašnje roletne ili ne. Površina prozora utiče na cenu stolarije, što znači i na ukupnu cifru cele ponude. Na primer: Ukoliko ste tražili prozor veličine 100x100cm sa unutrašnjom kutijom onda će dimenzije prozora sa kutijom biti 100x120cm. Nekorektni prodavci često računaju prozor 100x80cm + kutija roletne što povećava cenu za 20-30%

 

  • BOJA ROLETNI: Ukoliko ste u ponudi tražili roletne u boji drveta, da li su one navedene u ponudi ili su vam ponuđene jeftinije jednobojne u braon boji. Da li je u ponudi naveden rolo komarnik ili skuplji plise model? Ovde razlika u ceni može biti i preko 20€/m2 što drastično može uticati na krajnju zbir ponude.

Nekorektni prodavci stolarije će na različite načine pokušati da snize ukupnu cenu zamene stolarije, jer se većina kupaca ne bavi detaljima ponude, već samo ukupnom cenom. Važno da obratite pažnju na navedene detalje prilikom dogovora, kao i na uslove kupovine. U svakom slučaju opredelite se za kompanije koje imaju uvedene standarde kvaliteta, dugo posluju na tržištu, imaju servisnu službu i preporuku vaših rođaka, prijatelja i komšija. Stolariju ne kupujete često, zato je bolje ne rizikovati sa neproverenim proizvođačima i prodavcima.

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!