header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Čišćenje i održavanje stolarije

27.02.2014

 

129.largeSa lepim vremenom  počinje i sezona čišćenja i održavanja stolarije. Uskoro će domaćice širom zemlje biti okupirane pranjem prozora, vrata i zavesa. Ukoliko ste nedavno zamenili staru drvenu za PVC ili aluminijumsku stolariju onda znate da je njihovo održavnje veoma jednostavno - zahteva mnogo manje novca i vremena u odnosu na drvenu stolariju, jer nije potrebno da kupujete svake godine farbu i gubite vreme na farbanje. Kod korišćenja i održavanja PVC stolarije važno je da se pridržavate samo nekoliko saveta.

Okvire prozora možete očistiti sa blagim, neabrazivnim sapunom i vodom. Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje PVC ili aluminimumske stolarije jer tako možete naneti oštećenja na sloju boje. Ukoliko niste sigurni u vezi sa sredstvom za čišćenje isprobajte ga na nekom neprimetnom mestu, pa ukoliko je siguran nastavite sa čišćenjem. Kada završite smo pređite sa čistom i suvom krpom. Sledeće  predmete  nikako  ne smete  koristiti  za  održavanje prozora: oštri predmeti poput noža, zidarske špaklice, žičane  sunđere,  šmirgle, hrapaviju stranu  sunđera  za  posuđe, agresivne  hemikalije  poput nitro  razređivača,  acetona, laka za nokte...

ČIŠĆENJE STAKLA PROZORA

Pažljivo prilikom pranja stakla jer jaka sredstva za čišćenje stakla mogu da prouzrokuju  pojavu  žutila na  profilima. Prilikom nanošenja  sredstva  i brisanja  stakala, obratiti pažnju  da  sredstvo  ne dođe u dodir sa profilima. Savetuje se da se prilikom čišćenja stakala koristi što više  vode,  sa  vrlo  malim primesama  sredstava  za čišćenje.

 


RECEPTI ZA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Ukoliko želite sami da napravite prirodno (netoksično) sredstvo za čišćenje prozora preporučujemo sledeći recept: u prskalicu za čišćenje prozora sipajte četvrt ili pola kašičice tečnog deterdženta, 3 kašike belog sirćeta i dve čaše vode. Sirće je veoma dobro sredstvo za čišćenje koje možete koristiti i ukoliko imate problem sa buđom. Ukoliko želite da napravite antibakterijski sprej za čišćenje, koji preporučujemo pre nego kupovna sredstva, u jednu čašu vode nakapajte 20 kapi ulja od lavande ili čajevca. Ova eterična ulja  imaju izuzetna antiseptička i antibakterijska dejstva, pa se koriste u prevenciji i lečenju različitih oboljenja.  


ČIŠĆENJE ŠTOKA I OKVIRA PROZORA

Kod održavanja prozora obratite pažnju i na donji deo štoka prozora. Drenažne rupe za odvod vode treba održavati tako da se iz njih otkloni sva prašina i predmeti koji mogu da zadržavaju prolaz vode. Ukoliko drenažni otvor zapuše osušeni listovi ili prašina, u štoku vašeg prozora nakupljaće se voda koja može i cureti niz prozor i napraviti štetu na zidu i podu, naročito ukoliko imate laminat ili parket. Prašinu i druge nečistoće najbolje možete ukloniti usisivačem.

Nanesite sredstvo za podmazivanje na dihtunge prozora. Dihtunzi se moraju održavati jer vremenom mogu postati suvi i „ispošćeni“.

Za optimalno održavanje prozora preporučujemo SUNCE mini set za održavanje PVC stolarije koji sadrži sve što vam je potrebno: pastu za poliranje bele PVC stolarije, sredstvo za negu dihtunga, spej za okove i krpu. Set možete naručiti preko kontakt stranice našeg sajta www.suncemarinkovic.com ili telefona 034/330-870

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!