header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Kako izabrati prava stakla koja zadovoljavaju potrebe životnog prostora - Clima Guard Premium i Clima Guard Solar stakla

25.05.2020

Najveću površinu prozora zauzima staklo zato prilikom kupovine prozora obratite pažnju na izbor koji imate i odaberite staklo sa dobrim termoizolacionim koeficijentom („Ug“ za staklo). Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite dobru termo i zvučnu izolaciju opredelite se za trostruko niskoemisiono staklo. Postoje brojne predrasude vezane za niskoemisiona stakla, međutim sertifikati i atesti domaćih i stranih instituta za ispitivanje materijal potvrđuju činjenicu da stakla punjena arogonom i stakla sa niskoemisionim nanosom znatno doprinose uštedi energije i novca. To jednostavno možete i sami testirati tokom leta i zime – prislonite ruku na staklo tokom niske ili visoke spoljašnje temperature i uverićete se istog trenutka koliko je značajna uloga prozorskog stakla u zaštiti našeg doma od spoljašnjih atmosferskih uticaja. Iznenadićete se koliko je niskoemisiono staklo bez obzira na klasu otpornije na spoljašne uticaje u odnosu na obično.

Danas je većina proizvođača stolarije standardizovala štedljivo niskoemisiono staklo punjeno argonom (Low-e staklo), međutim kako bi snizili iznos ponude neki od njih će vam ponuditi obično dvostruko staklo (Float staklo) bez argona. Obavezno pogledajte u ponudi koja je vrsta stakla navedena i tražite od prodavca pojašnjenje. Eventualna doplata za niskoemisiono staklo punjeno argonom je uglavnom mala u odnosu na uštede u energiji i novcu koje omogućava.

Na tržišti u ponudama kompanija koje teže da ponude kupcima kvalitet su i stakla renomirane kompanije Guardian koja pripadaju višoj klasi niskoemisionih stakala – CGS Clima guard Solar i CGP Clima guard Premium.

CGS Clima Guard Solar staklo

Clima guard Solar u Suncu zovemo i “staklo za 4 godišnja doba”, jer ima dupli niskoemisioni nanos, pa leti odbija toplotu, a zimi je zadržava u prostoriji. Ovo staklo osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), izuzetnu toplotnu izolaciju (Ug=1.0 W/m2K) i visoku zaštitu od sunčeve energije (propušta samo 42% sunčeve energije), dakle dodatno štedi energiju i vaš novac. Dobra toplotna izolacija važna je i leti jer sunčevi zraci koji prolaze kroz staklo mogu znatno povećati temperaturu u prostoriji. U vrućim letnjim danima površina prozora je izložena sunčevoj energiji sa više od 400 W/m2. Tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% te energije u prostoriju, što često čini boravak u prostoriji bez klima uređaja neizdrživim. ClimaGuard® Solar staklo znatno smanjuje prenos sunčeve toplote jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije. Nizak prenos toplote prouzrokuje nisku temperaturu unutar stakla, što osigurava veću udobnost u prostoriji. ClimaGuard® Solar je staklo za svaku sezonu i svaki dom, njegova glavna svrha je izuzetna toplotna izolacija, a u poređenju sa tradicionalnim izolacionim staklom, omogućava uštedu polovine troškova grejanja u hladnim danima. Zimi uz ClimaGuard® Solar staklo gubitak toplotne energije je smanjen na 22%, dok je kod jednostrukog stakla čak 100%. Zahvaljujući naprednim izolacionim karakteristikama uknupni dobitak toplotne energije koji ostaje u prostoriji je čak 78%.

Clima Guard Premium staklo

CGP ili Clima Guard Premium je termoizolaciono staklo visokih performansi i standarda kvaliteta koje karakteriše optička transparentnost uporediva sa nepremazanim staklom uz optimalno korišćenje dnevne svetlosti. Uz postizanje U-vrednosti stakla od 1,1 W/m2K, u skladu sa najvišim standardom, ClimaGuard® Premium omogućava i optimalni nivo toplotne izolacije.U isto vreme, svi zahtevi uštede energije mogu biti zadovoljeni, s tim što je solarni faktor od 63% (za standardno duplo staklo) zadužen da se postigne pozitivan energetski bilans u kući.

Sigurnosna stakla

Ukoliko vam je pored termo i zvučne izolacije važna i sigurnost obavezno to napomenite prodavcu, kako bi vam predložio sigurnosna stakla, na primer pampleks. Pampleks staklo se prilikom pucanja ne raspada u oštre komade, već ostaje zalijepljeno za foliju. Time se smanjuje mogućnost povrede i ostakljena površina ostaje zatvorena, pa je veoma pogodno za dečije sobe. Pampleks staklo se teško razbija i zato se svrstava u sigurnosna stakla i preporučuje za kuće ili stanove u prometnim ulicama, odnosno prostorije koje se nalaze na prizemlju ili koje potencijalno mogu biti meta lopova.

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!