header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

DOBAR PROZOR – VELIKA UŠTEDA

20.08.2012

niskoemisiono staklo tedi energiju i čuva životnu sredinu Zamena starih i rasklimatanih prozora  kao najdinamičnijeg i najosetljivijeg elementa termičkog omotača zgrade, prvi je, ključni korak do veće energetske efikasnosti.

„Što pre shvatimo značaj prozora, njihovo pravilno korišćenje, pre ćemo početi da utičemo na svoj mesečni račun za energiju a time ćemo povećati energetsku sigurnost svog doma, zajednice i cele države“, kaže Jovanka Arsić-Karišić, predsednica Upravnog odbora Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF).
„Na transmisioni gubitak toplote utiču termičke karakteristike prozora, jer se razmena toplote istovremeno odvija kroz staklo i ram prozora. Okviri su najčešće od drveta, metala i plastike i svaki od ovih materijala ima i prednosti i nedostatke. Poželjno je primera radi, jednostruko zastakljene prozore zameniti prozorima sa termo- izolacionim (IZO) staklima sastavljenim od najmanje dve staklene površine. Kod njih je prostor između stakala ispunjen suvim vazduhom, ili nekim inertnim gasom (argon, ksenon ili kripton). Druga mogućnost su dvostruka i trostruka nisko emisiona staka (Low-E) sa specijalnim premazima. Važno je obratiti pažnju i na ventilacione gubitke toplote koji nastaju prodorom spoljnog vazduha kroz procepe između krila prozora koji se otvara i rama prozora u građevinskom otvoru. Na uštedu koja se postiže zamenom prozora utiče nekoliko faktora, između ostalog kategorija zgrade, položaj i zaklonjenost, faktor oblika, udeo prozora u ukupnom omotaču, termičke karakteristike zidova i krova“, objašnjava Docent dr Maja Todorović sa beogradskog Mašinskog fakulteta.
Potrošnja energije za grejanje
Primer uštede energije (iz prezentacije Docent dr Maja Todorović sa beogradskog Mašinskog fakulteta) za grejanje jedne višespratne stambene zgrade površine 6510 m2, izgrađene tokom 80-ih prošlog veka u Beogradu, sa prosečno izolovanim spoljnim zidovima i krovom:
M1. Drveni dvostruki prozori obično staklo Uw= 2, 9 W/ m2K
M2. PVC trokomorni dvostruko zastakljeni, ispuna vazduh Uw= 1, 8 W/ m2K
M3. Al PVC petokomorni, dvostruko Low E staklo, argon Uw= 1, 1 W/ m2K
Potrošnja toplote za grejanje na godišnjem nivou po kvadratu stana:
M1. 137 kWh/ m2
M2. 92 kWh/ m2 ušteda u toploti za grejanje od 45 kWh/ m2 ili 32, 8%
M3. 55 kWh/ m2 ušteda u toploti za grejanje od 82 kWh/ m2 ili 59, 8%
Iako u prvi mah zamena prozora u ovim uslovima života mnogima izgleda kao skupa investicija, naša sagovornica kaže da se mora razmišljati dugoročno, kao i da se vrlo lako može izračunati (godišnja) ušteda, ne samo energije za grejanje, već i novca.
- Period povraćaja investicije zavisi od cene prozora sa ugradnjom, i računa za grejanje koji opet zavise od vrste energenta, efikasnosti izvora, gubitka u transportu do potrošača, nivoa automatske regulacije sistema za grejanje, a vrlo često i u značajnoj meri od ponašanja korisnika - naglašava dr Todorović.
Zaključak je da prozori, prihvatili mi to ili ne, imaju višestruki značaj za svako domaćinstvo, industriju i ukupnu energetsku efikasnost Srbije. Prema svetskoj statistici, zamenom prozora u domaćinstvima i industriji, ostvaruje se ušteda i do 40 odsto, i to je svakako prvi korak koji vodi ka smanjenju računa za toplotnu i električnu energiju.
Izvor: Politika

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!