header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

VELIKE IDEJE ZA MALE PROSTORE

18.09.2012

velike ideje mali dom  Današnji dom možda jeste mali i skučen, ali to ne znači da mora biti i bez stila. Mali prostori imaju svojih čari i ako ih lepo i pravilno uredite mogu biti više nego dovoljni za kvalitetan život i rad. Evo nekoliko predloga da vaš prostor izgleda veći.

Napravite red i pametno odlažite stvari

Gomilanje stvari će samo smanjiti mali prostor, zato je prvi zadatak da pospremite i uklonite sve nepotrebne stvari iz prostorije. Kada uklonite sve, pogledajte izgled prostorije – da li možete nešto da sklonite ili drugačije postavite nameštaj kako bi prostorija izgledala veća? Uredne i čiste sobe uvek izgledaju veće, zato sklonite nered skriven od pogleda, kažu dizajneri. Kupatilo može izgledati mnogo veće uz upotrebu velikog ogledalo ormanića, kuš kabine, sanitarnih dodataka koji se kače na zid...

Dizajneri predlažu da se pri kupovini opredelite za delove nameštaja koji mogu da posluže i za odlaganje stvari kao što su na primer stočići za kafu na kojima možete ostaviti i novine, ili divani koji mogu biti i sofe i kreveti, kao i police ugrađene u zid naročito za zidove neobičnog oblika.

Manje je više u malim prostorima – nekoliko dobro odabranih delova nameštaja koji su u proporciji sa prostorijom su najbolje rešenje. Razmislite šta koristite svakog dana. Sklopite rasklopljeni nameštaj, kao što su stolovi na razvlačenje, kauči i stolice kada ih ne koristite. Ugaone garniture nude više prostora za sedenje u malim prostorima, a vizuelno bolje su one sa tankim nogarama od onih koje pokrivaju pod. Pod treba da bude što vidljiviji, jer će i prostorija izgledati velika.

Nameštaj sa reflektujućim ili providnim površinama, kao što su stakleni stolovi i ogledalo police, čine da soba izgleda svetlija i prostranija. U maloj spavaćoj sobi umesto noćnih stočića postavite na zid svetlo i zidne police kako bi ste oslobodili prostor.

Neutralni podovidnevna soba

Tamni i podovi sa dezenima učiniće da prostorija deluje manja, dok će jednostavni i jednobojni tepisi neutralnih tonova učiniti da soba izgleda  veća. Ukoliko se ipak odlučite za snažan dezen ograničite ga na tapete i nameštaj.

Boje za male sobe

Kada se radi o izboru boje i dekora, tamne i jake boje mogu stvoriti utisak manjeg prostora. Ofarbajte zidove u svetle boje, nežne i pastelne, a ukoliko želite da stvorite utisak visoke sobe stavite tapete sa uspravnim linijama ili dezenom koje su u trendu.

Uređenje malih prostorija

Male sobe ne moraju biti dosadne. Pod uslovom da su zidovi i podovi u svetlim, mirnim bojama možete ubaciti komad nameštaja u jakoj boji ili neki drugi detalj. Jedan ili dva upadljiva elementa mogu učiniti da soba izgleda veća, na primer deo nameštaja ili prateći element sa interesntnim dezenom, bojom ili površinom. Ograničite dekorativne elemente na jedan ili dva ključna komada, pre nego više sitnih koja mogu stvoriti utisak nereda. Grupisanje sličnih elemenata ili boja će takođe napraviti dobar efekat i izgledati odlično na beloj pozadini.

Saveti za male kuhinje

Tamni drveni delovi mogu učiniti da kuhinja deluje skučeno, dok će svetle, sjajne površine radnog stola i poda učiniti da soba bude veća i svetlija. Držite male kuhinjske aparate sklonjene, a umesto njih na radnu površinu postavite neki lep detalj ili vaznu sa cvećem. Opredelite se za roletne ili venecijanere kako bi ste kontrolisali količinu svetlosti koja ulazi. Ukoliko renovirate dom razmotrite povećanje prozora ili ugradnju kliznih vrata kako bi ste maksimalno povećali količinu svetlosti. Na postojeće prozore možete ugraditi roletne ili bele žaluzine (grilje). Ako volite zavese, izaberite boju koja se podudara sa bojom zidova, a okačite je da visi višlje i šire od prozora. Na taj način prozor će izgledati veći i pustiće više svetla kada ga otvorite.

Izvor: yahoo.com

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!