header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Stanogradnja nikad gora

09.12.2013

 

Nekvalitetna stolarija, sanitarije, loš parket i instalacije su problemi sa kojima se kupci novih stanova sve češće suočavaju u Srbiji. Ugrađujući nekvalitetnu opremu, investitor na stanu od oko 50 kvadratnih metara može da uštedi od dve do tri hiljade evra, a kupac stana na nadoknadu štete može da računa samo ako propusti postanu vidljivi u garantnom roku koji obično traje najviše dve godine.

409432_stanovi_lb

Završni radovi na stanovima su deo u procesu izgradnje u kome investitori danas najčešće pokušavaju da uštede, zbog čega je svaka kupovina stana - avantura. Na prvi pogled često sve izgleda odlično, ali se često dešava da samo nakon mesec dana od useljenja propusti investitora postanu veoma vidljivi. Takvo iskustvo imala je Danijela S. iz Beograda koja se pre nešto više od godinu dana uselila u novi stan. Kao i većina građana kupila ga je na kredit, u fazi izgradnje. Vrlo brzo nakon useljenja usledila su neprijatna iznenađenja.

- Zidovi u stanu deluju ravno, ali je majstor, kada je uzimao mere za ormane i kuhinju, imao velike primedbe. Keramičar koji je radio kuhinju, postavio je i oštećene pločice. Parket koji je moj deda stavio u kuću pre 50 godina bolje izgleda i nema oštećenja kao ovaj novi - objašnjava Danijela.


Precizan ugovor kao zaštita

Neprijatna iznenađenja mogu da se izbegnu ukoliko kupac i investitor naprave kvalitetan ugovor. U njemu je moguće navesti sve uslove koje bi investitor trebalo da ispuni - od kvadrature do pločica u kupatilu. Ono što obavezno treba proveriti je i da li investitor poseduje dokumentaciju i odobrenje za gradnju.


Građevinski stručnjak Goran Rodić za „Blic“ kaže da je osnovni problem taj što se veliki deo te robe poput sanitarija, kvaka, vrata, prozora, parketa pa čak i instalacija kupuje na crnom tržištu. Ti materijali nemaju sertifikate, niti bilo kakve garancije o kvalitetu.

- U nove stanove se danas stavljaju kineski jeftini materijali. Najopasnije je što je i instalacija uglavnom lošeg kvaliteta, što može da izazove požar. Nema više klasičnog parketa, stavljaju se laminati, pa čak i plastične kade i pločice koje ko zna ko je proizveo. Imali smo slučaj u jednom beogradskom naselju da se u kineskom parketu pojavio žižak i sve je moralo da se menja - objašnjava Rodić. On napominje da izvođač mora da da garantni rok za ugrađeni materijal i izvedene radove. Taj garantni rok je obično dve godine, i u tom periodu je u obavezi da otklone sve nedostatke.

Nedeljko Milinović iz agencije „Legat“ za „Blic“ kaže da takvim ponašanjem investitori mogu samo da izgube.

- Pravi investitori ne štede. Oni loši, na nekvalitetnim završnim radovima, uštede nekoliko hiljada evra. Ali i njima to može da napravi problem - kaže Malinović.

Izvor: Blic 08. 12. 2013.  Autor: Bojana Anđelić

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!