header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Saznajte gde vam je loša izolacija uz pomoć iPhone-a

14.01.2014

 

Jedna od najznačajnih inovacija, za građevinsku struku, predstavljenih na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu je FLIR-ov dodatak za Appleove pametne telefone.

Termovizijske kamere postale su neophodan alat svakog građevinca i arhitekte jer jedino s njima mogu da vide gde je loša izolacija i ustanove lokacije toplotnih mostova. Jedini problem je što te specijalizova kamere koštaju i preko 4.000 evra. Međutim, stvari će se promeniti jer renomirani proizvođač ovakvih kamera FLIR predstavio je zgodno rešenje za iPhone.

flir-one-iphone-1-600x450

Flir One je beskontaktni uređaj koji detektuje infrared energiju (toplotu) i konvertuje u električni signal koji se potom procesira kako bi se dobila termalna slika na ekranu vašeg telefona. Ti podaci se potom mogu koristiti i za temperaturna proračunavanja. Kamera osetljiva na toplotu može se koristiti u raznim situacijama: kako za one zabavne u kojima možete videti stvari nevidljive za oko ali i u profesionalne svrhe u cilju pronažanjena toplotnih gubitaka na zgradi.

Termovizijskom kamerom Flir One može poslužiti kao odličan alat za vizuelizaciju energetskih gubitaka, detekciju loše izolacije, otkrivanje curenja vazduha, pronalaženje vlage i buđi u materijalima, otkrivanje toplotnih mostova, lokalizovanje curenja cevi i ravnih krovova, utvrđivanje ispravnosti podnog grejanja, otkrivanje električnih kvarova i druge primene.

Dodatak za iPhone kači se na poleđinu telefona i pretvara ga u termovizijsku kameru. Uz hardverski dodatak isporučuje se i prateći softver koji prikulja podatke potrebne za proračun. Cena Flir One kamere iznosi 350 dolara.

 

Laserski metar na telefonu

Ujedno, kompanija IkeGPS razvila je softver Spike za Android telefone (radi se i na iOS verziji) kao i hardverski dodatak koji se kači na poleđinu telefona a koji korisniku zajedno omogućava da izmeri dužine na razdaljini do 180 metara. Tehnologija radi zahvaljujući laseru kao i kompasu, GPS modulu i Bluetoothu na mobilnom telefonu a oslanja se na GIS (geografski informacioni sistem) tehnologiju kao reper za koordinate.

 

Proces snimanja objekta je veoma jednostavan. Sve što treba da uradite jeste da pomoću vašeg telefona i apikacije Spike uslikate objektat koji želite da izmerite i potom ostavite aplikaciju da izračuna tražene dimenzije. Rezultat možete direktno izvesti i u SketchUp što je velika pogodnost za arhitekte. Cena uređaja iznosi 559 dolara a u prodaji će se pojaviti tokom maja 2014.

 

Izvor: gradnja.rs

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!