header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Vodič za kupovinu stolarije

19.03.2014

 

4 Prilikom kupovine nove PVC ili ALU stolarije kupci se često nalaze u nedoumici, jer je na tržištu puno  različitih profila, kompanija, izvođača, stručnih mišljenja…

Zato u tekstu koji sledi želimo da vam predočimo tri najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine novih prozora i vrata:

 

KVALITET STOLARIJE I KOEFICIJENT “U

Podaci iz anketa pokazuju da se kupci na zamenu stolarije, odnosno ugradnju PVC/ALU/ALU-drvo stolarije odlučuju najviše zbog poboljšanja energetske efikasnosti. Ukoliko je to slučaj i kod vas, prilikom kupovine prozora i vrata obratite pažnju na koeficijent prenosa toplote „U“. To je broj koji označava količinu toplote koju element (okvir, staklo ili ceo prozor) gubi u 1 sekundi po m2 površine kod razlike u temperaturi od 1K. Što je koeficijent prolaza toplote manji to je termo zaštita, odnosno energetska efikasnost bolja. Što je energetska efikasnost bolja, manje ćete trošiti novca na grejanje/hlađenje doma, time će se vaša investicija u novu stolariju brže isplatiti.

building_performance_than_highdefinition_picture_1Drugi razlog zbog koga treba obratiti pažnju na "U" vrednosti je što samo kvalitetna stolarija napravljena od pouzdanih proizvođača ima sertifikate o “U” vrednostima. Potražite ih od prodavaca kako bi se uverili u kvalitet stolarije. Referentni evropski institut za testiranje je nemački Rozenheim institut u kome se vrše provere vezane za termo, zvučne i druge karakteristike prozora, stakla, okvira, okova. Sertifikate za profile, okov, staklo prozora SUNCE možete pogledati na web sajtu naše kompanije. Potražite od prodavca i potvrdu za CE znak koja garantuje bezbednost korišćenja proizvoda kao i važeći sertifikat ISO 9001:2008 standarda. 

POUZDAN PROIZVOĐAČ I GARANCIJA

Sve važnije prilikom odabira kompanije kojoj ćete poveriti zamenu stolarije postaje i njeno poslovanje. Predlažemo da svoje poverenje ukažete proverenim proizvođačima kako bi bili sigurni da će firma poslovati i da ćete moći da im se obratite ukoliko za 5 ili 7 godina bude bilo potrebe da se pozovete na garanciju za proizvod. Takođe, majstorima kompanije koju budete odabrali odobrićete ulaz u svoj dom, pa je zato još važnije da se opredelite za kompaniju od poverenja i sa tradicijom dobre poslovne prakse.

Ovde važi pravilo “kvalitetna stolarija - duža garancija” pa pitajte prodavca da li daje garanciju na prozore i vrata ili ne. Pouzdani prodavci vam mogu pružiti podršku i servis i van garantnog roka, zato uzmite i to u obzir prilikom donošenja odluke o kupovini. Pitajte prodavca za uputstvo o korišćenju stolarije i pridržavajte ga se zbog eventualnog pozivanja na garanciju, ali i kako bi vaša stolarija što duže bila funkcionalna.

STAKLO Pizza reklama END2

Najveću površinu prozora zauzima staklo zato prilikom kupovine prozora odaberite staklo sa dobrim termoizolacionim koeficijentom („Ug“ za staklo). Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite dobru termo i zvučnu izolaciju opredelite se za trostruko niskoemisiono staklo. Postoje niskoemisiona stakla kao što je Clima Guard Solar (u SUNCU ga zovemo i staklo za 4 godišnja doba) koja imaju dupli niskoemisioni nanos, pa leti odbijaju toplotu, a zimi je zadržavaju u prostoriji.

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!