header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Wicona fasadna rešenja

14.04.2014

 

Wicona je deo najvećeg građevinskog sistema na svetu, kompanije Hydro Building Systems. Pored toga što je poznat brend kada se govori o proizvodima za fasade, Hydro je vodeći evropski snabdevač aluminijumskih prozorskih sistema i vrata. S obzirom na iskustvo duže od dvadeset godina u izradi fasada Wicona ima impresivan prortfolio referentnih objekata koji u ostalom ilustruju dizajnerske mogućnosti fasadnih sistema. Pomenućemo samo neke od najzanimljivijih:

Zid zavesa sedišta kompanije Vodafon u Lisabonu (Portugal) deluje zaista senzacionalno, kao i nemačka Nacionalna biblioteka u Lajpcigu (Nemačka) koju je dizajnirao Gabriele Glockler, a realizovali ZSP Architekten. BibLeipzigaussenBiblioteka ima elegantnu fasadu i jedinstven oblik, što je čini vizuelno impresivnim zdanjem. Pored toga praktična prostorna rešenja omogućavaju arhiviranje nemačkog kulturnog nasleđa. Interesantno je da je staklo zid zavese obojeno u 15 nijansi crvene i sive što korenspondira sa Bahovim muzičkim delima (IV Goldberg varijacija), a ujedno i umetničkim nasleđem Lajpciga.

Da fasadna rešenja Wicone nisu samo lepa i praktična, već i izuzetno otporna pokazuje objekat Polarne istraživačke stanice. Indijska istraživačka stanica na Antarktiku (Bharati) predstavlja Wiconina najbolja fasadna rešenja koja odolevaju najsurovijim vremenskim uslovima na zemlji. bharatiNa južnom polu temperature su često i niže od -40°C, a fasada mora da izdrži velike pritiske i udarce koje donose snežne oluje. Za potrebe ovog projekta posebno je adaptiran WICTEC 50 fasadni sistem koji se sastoji ih trostrukog stakla, visoko izolovanih panela i dobrim termo koeficijentom Uw 0,8W/m2K. Zanimljivo je da stanica teži oko 1000 tona, da je sastavljena od 134 već sklopljenih modula koji su transportovani brodom od Antverpa do Kejptauna. U južnoj Africi sklopljeno je 50 modula koji čine konstrukciju, koji su na krajnje odredište stigli brodom posle putovanja od 5200km. Ova treća indijska polarna stanica je dom za 25 naučnika koji ovde žive i rade, i realizuju multi disciplinarna istraživanja o pokretanju tektonskih ploča, metereologiji i mikroorganizmima koji opstaju u atmosferi. Poseban izazov za arhitekte (bof Architekten) bio je da smanje osećaj ograničenog prostora članovima tima istraživača što su i postigli velikim staklenim površinama koje omogućavaju panoramski pogled na okolinu.

the-cubeThe Cube u Birmingenu (Engleska) je zgrada koja pomera granice dizajna i konstrukcije. Dizajn je inspirisan kutijom za nakit, odnosno nakitom i inženjerskim nasleđem Birmingena. Zgrada ima 23 sprata, ukupno 42.000m2, a na samom vrhu nalazi se restoran sa koga se pruža fantastični panoramski pogled na ceo grad.

Više o kompaniji Wicona i njenim referentnim objektima saznajte na adresi www.wicona.de, a kataloge možete pogledati na našem web sajtu, na stranici namenjenoj investitorima. Zahvaljujući i saradnji sa kompanijom SUNCE, fasadna rešenja Wicone biće dostupna investitorima u Srbiji.

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!