header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

Uskoro subvencionisani krediti za zamenu prozora

03.04.2012

 

          Građani koji žele da postave izolaciju na kući ili da promene stolariju da bi smanjili energetsku potrošnju moći će da dobiju subvencionisane kredite pošto će Vlada Srbije na predlog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja naredne nedelje usvojiti program unapređenja energetske efikasnosti.

222821_0809a_origh

           Zbog velikih troškova za promenu prozora i za izolaciju u domaćinstvu, a radi povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, Ministarstvo životne sredine je za subvencionisanje opredelilo 300 miliona dinara.

Primer kredita

  • Iznos kredita za postavljanje termoizolacije 2.500 evra
  • Rok otplate 60 meseci
  • Subvencionisana kamatna stopa 5,95% godišnje
  • Mesečna rata 50 evra

          - Zahvaljujući tim sredstvima građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit kod kojeg deo od ukupne kamate plaća država za adaptaciju kuće u kojoj žive radi uštede energije i smanjenja troškova života. Čim se usvoji program, biće raspisan javni poziv bankama da se uključe u taj posao. I za same banke je ovo stimulativno - kažu za “Blic” u ovom ministarstvu.

          Pored novca namenjenog za subvencionisanje kredita, ovim programom jedna milijarda dinara će biti opredeljena za adaptaciju javnih objekata - škola, domova zdravlja...

Izvor: Blic online  09. 03. 2012.

Autor: A. Slović

Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!