header

Blog najnovije vesti, dešavanja, akcije...

KAKO POBOLJŠATI SIGURNOST DOMA

14.11.2016


Provale u domove od strane lopova se primenom modernih materijala, okova i stakla mogu značajno smanjiti ili osujetiti. Najnovije analize krivičnih dela provala pokazuju da se najveći broj dešava preko prozora i balkonskih vrata. Kod kuća je to 80%, a kod stanova lopovi preko prozora i balkonskih vrata provaljuju u nešto manje od 50% slučajeva.
1 001
Dobra vest je da u čak 43% pokušaja obijanja prozora, provala nije uspela zbog tehnički odličnih sigurnosnih karakteristika prozora. Stručnjaci za prevenciju kriminala preporučuju prozore sa WK2 nivoom sigurnosti koji pored okova podrazumeva i sigurnosno staklo.

Bezbednost dečijih soba
Kako biste poboljšali sigurnost prozora u dečijoj sobi predlažemo pampleks staklo. Sigurnosno pampleks staklo se pravi od dve ploče običnog stakla koje su zajedno zalepljene folijom. Pampleks staklo se prilikom pucanja ne raspada u oštre komade, već ostaje zalijepljeno za foliju. Time se smanjuje mogućnost povrede i ostakljena površina ostaje zatvorena, pa je veoma pogodno za dečije sobe.
Za potpunu bezbednost možete koristiti i sigurnosne ručice sa bravicom i ključem koje onemogućavaju otvaranje prozora i eventualno ispadanje. Ovo je posebno važno na višespratnicama i stanovima gde su prozori lako dostupni.
 
Čak 81% provala preko prozora i balkonskih vrata događa se tako što provalnik razvaljuje prozor šipkom na mestu spoja između štoka i krila, kod ručice. Zato je od velike važnosti da okov prozora bude sigurnosni, odnosno da ima minimum osam tačaka bravljenja kako bi krilo bilo što pripijenije štoku, ali i da sam okov bude od kvalitetnog čelika odnosno da prihvatnici jako drže krilo i da prlikom razvaljivanja čelični delovi ne pucaju. Značajan faktor je i kvalitet prozora. Ukoliko je prozor od kvalitetnog PVC materijala, on mora bude čvrst, zidovi komora ne smeju se savijati pod pritiskom. To znači da profil mora da bude od kvalitetnog PVC materijala, što potvrđuju sertifikati proizvođača, pa se kupcima preporučuje da traže prodavcu/proizvođaču sertifikate.
2 001
Važno je i da staklo bude sa sigrnosnom karakteristikom, odnosno pampleks ili kaljeno. Kod ovih stakala potrebno je primeniti silu da bi se razbila, kao i vreme, jer je potrebno da provalnik više puta udari staklo kako bi se razbilo, s tim da ono i razbijeno ostaje u jednom komadu. To proizvodi i buku, što uz navedene razloge najčešće odvraća lopove od njihove namere.
Sistem WK2 se preporučuje za prozore koji su lako dostupni, odnosno prostorije na prizemlju ili suterenu. Prozor može biti sa WK2 sistemom okova i bez sigurnosnog stakla ukoliko se ne očekuje razbijanje stakla kao način provale. WK3 sistem se preporučuje za prostorije za koje se sa određenim stepenom sigurnosti očekuje da budu predmet provale, a štiti od provala koje se vrše štanglama i šrafcigerima
Izvor: Studija policije nemačkog grada Kelna iz 2011. godine.
Prijavite se na SUNčani list

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!